Градският транспорт, ремонти на Западен парк и тунела под НДК – основни акценти в инвестиционната програма на София

Ремонт на целия Западен парк и на тунела под НДК са залегнали в инвестиционната програма на София за 2018 година, съобщи пред БНТ кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Предвижда се и обновяване на бул „Скобелев“ и преместване на трамвайното трасе, което сега минава непосредствено под прозорците на сградите на улицата. Фандъкова допълни, че ще има и повече ремонти на вътрешноквартали улици.

Кметът на столицата каза още, че градският транспорт ще е друг акцент в инвестиционната програма на общината. По-голямата част от средствата ще бъдат дадени за метрото, но трябва да бъдат приключени и две процедури за нови автобуси – на природен газ и електрически.

 Фандъкова обяви , че битката за чистотата на въздуха е най-тежката за големите градове. Като принос на общината с него тя посочи обновяването на автобусите, които вече са със средна възраст 9 години, при 30 години доскоро. Освен това, работещите по почистването на София от снега фирми трябва да използват само автомобили, отговарящи на най-новите еконорми – Евро 6.

Според кметът на столицата направената проверка на фирмите показва, че има готовност за зимната поддръжка на града. На разположение били 237 снегорина, 37 челни товарачи и малки роторни снегорини, за почистване на тротоарите.

Фандъкова припомни, че санкциите са сериозни, като за една непочистена спирка до 7.30 часа сутрина, глобата е 2500 лева. При над 5% непочистена зона по улиците, пък не се плащало нищо на фирмите.