Тръмп: Путин е убеден, че Русия не се е месила в изобрите

Според Доналд Тръмп президентът Владимир Путин наистина вярва, че Русия не се е намесвала в президентските избори в САЩ. Но Тръмп също така вярва на американските разузнавателни агенции, които заключиха, че Русия наистина се е намесила, предаде Асошиейтед прес.

„Вярвам, че той е убеден, че Русия не се е намесвала в изборите“, каза Тръмп на пресконференция в Ханой. „Що се отнася до това дали аз го вярвам, аз съм с нашите агенции. Сега те са ръководени от свестни хора и аз много силно им вярвам“, подчерта американският президент.
Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Майк Помпейо потвърди обвиненията за руска намеса в американската предизборна кампания миналата година въпреки новите опровержения на Владимир Путин, повторени от президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Директорът поддържа, както винаги е правил, заключенията в доклада на разузнаването от януари 2017 г. за руска намеса в американските президентски избори, гласи комюнике на ЦРУ, дадено на телевизия Си Ен Ен часове след изявленията на Тръмп, който изрази съгласие с руския си колега.
Пред репортери в президентския самолет на път за Ханой вчера Тръмп каза, че пред него Путин отново категорично е отрекъл обвинението – този път по време на икономическата среща на върха в Дананг. „Всеки път, когато се видим той ми го казва. Когато ми казва това, той наистина го вярва“, поясни Тръмп, като нарече обвинението „изкуствена бариера“, издигната от демократите.

На пресконференцията в Ханой Тръмп потвърди становището си, че е от ключово значение за САЩ да се разбира с Русия и като че ли намекна, че е време да се вдигнат санкциите, наложени от Конгреса на Русия в отговор на намесата й в изборите. По думите му е „време е да се върнем към изцелението“ на разтърсения свят. „Това са много важни неща“, каза той, напомняйки за необходимостта да се работи заедно с Русия за решаването на проблемите в Сирия, Северна Корея и Украйна. Според него по-силни американски отношения с Русия биха били от полза за света.
Да имаме Русия в приятелска позиция, вместо вечно да се караме с нея, е предимство, смята той.

Конгресът наложи санкциите на Русия за намесата в изборите през 2016 г. в добавка към съществуващите санкции заради подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна през 2014 г. и анексирането на Крим.