Ангелкова пред bTV: Браншът заяви, че пълното премахване на преместваеми обекти ще доведе до отлив на туристи и безработица

Представителите на туристическия бизнес, на общините и работодателите не искат пълно премахване на преместваемите обекти на плажа, защото това може да доведе до отлив на туристи и безработица. Тази позиция бе изразена на проведената широка обществена дискусия вчера, на която присъстваха кметове на морски общини, концесионери, работодателски организации, туристически сдружения и хотелиери, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на bTV. Ако тази забрана бъде приета, означава на ивиците да няма павилиони за плодове, зеленчуци, сладоледи и заведения и на плажовете ще остане само услугата ол инклузив, която предлагат хотелите, обясни министърът. И посочи още, че премахването на преместваемите обекти по цялото Черноморие ще създаде изключително голямо напрежение.

„Участниците в дискусията се обединиха около тезата, че трябва да има сериозен контрол и премахване на обекти, които нарушават правилата, но не на всички. И изминалото лято имаше проверки, те ще бъдат още по-сериозни, за да е сигурно, че се спазват законите”, отбеляза министър Ангелкова.

Относно идващия зимен сезон министърът съобщи, че очакванията са той да е успешен с ръст от 5-10% на чуждестранните туристи спрямо миналата година. През сезон 2016/2017 г. в страната са дошли над 1,47 млн. посетители, което е увеличение с повече от 19 на сто в сравнение с година по-рано. Очакват се повече туристи от Гърция, Турция, Македония, Сърбия. Тази година предвиждаме нарастване на посещенията и от Великобритания, Германия и Италия, която също е традиционна дестинация за зимен туризъм, каза министър Ангелкова. Във връзка с липсата на кадри тя заяви, че са създадени облекчени условия за наем на работници от трети страни, с което временно да се реши проблемът. По тази процедура само през лятото в туризма чуждестранните работници са били над 3200. Работим за дългосрочно решаване на проблема в пряката връзка между бизнеса и бранша, категорична бе министър Ангелкова.

Министерството на туризма подкрепя изграждането на втори лифт на Банко, защото това е най-екологичният транспорт, но то трябва да е според всички правила на българското и европейското законодателство, посочи министърът. Тя обясни, че се чака решението на съда за плана за управление на Национален парк „Пирин“ и след това може да се пристъпи към конкретни дейности, ако има инвестиционен интерес. Според плана строителството на хотели, заведения и други подобни обекти е забранено, дадена е възможност за изграждане само на спортни съоръжения. Инвестиционните намерения трябва  да минат през широко обществено обсъждане, спазване на всички процедури и ОВОС, каза министър Ангелкова.

На среща с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, преговаряхме за Лято 2018 г., съобщи министърът. Тя информира, че се очаква ръст между 5 и 10% на руските туристи на фона на успешния туристически сезон тази година. Повече от 532 хил. руски туристи са били у нас в периода от януари до септември 2017 г. Русия е целеви пазар, продължаваме активна работа и реклама там, категорична бе министър Ангелкова.

Снимка :
Министерство на туризма