Фармацевтична компания раздавала рушвети на министри и политици в Гърция

Разследване за корупция на висши гръцки политици започва парламентарната комисия за борба с корупцията в Гърция. Според разследващите те са получавали пари, за да рекламират лекарства на швейцарския фармацевтичен гигант „Новартис“. Компанията умишлено е поддържала високи цени, а това е затруднило достъпа на хиляди пациенти до животоспасяващи медикаменти, твърдят властите. Разследването има данни, че фармацевтична компания е подкупила лекари, висши служители в министерствата на здравеопазването и на финансите, съобщава Skener.news.

Замесени в случая по незаконна реклама на „Новартис“ са двама бивши премиери и осем бивши министри. Хронологията на разследването обхваща бивши правителства на социалистите и консерваторите. Разследваните министри са заемали управленски постове в периодите 2006-2015 година, преди на власт да дойде сегашното правителство.

Гръцките прокурори за борба с корупцията са изискали от парламента да предаде всички документи, свързани с предполагаеми подкупи в този период. Магистратите са започнали и разследване за корупция срещу ръководител в гръцкия клон на „Новартис“, спрямо когото е издадена заповед да не напуска страната.

Според управляващите, в продължение на десетилетия са били позволявани практики, при които болници са били презареждани с оборудване, лекарства и други медицински стоки срещу рушвети. За „Новартис“ пък гръцкият министър на правосъдието Ставрос Контонис заяви, че в този период нейни представители са давали подкупи на хиляди лекари и служители, за да промотират продуктите й сред пациентите.

В изявление от фирмата посочиха, че са запознати с медийните публикации относно практиките им в Гърция и увериха, че сътрудничат на властите. Разследването се случва след опита за самоубийство на служител от компанията, отличен за мениджър за 2017, който бе осуетен. Според съдебен източник той е един от разследваните за предполагаема корупция.

Припомняме, швейцарският фармацевтичен гигант бе разследван и от американските власти през 2014 г. Тогава компанията бе обвинена в плащането на подкупи, за да увеличи продажбите на някои от лекарствата си и бе глобена с 390 млн. долара.

Снимка :
Pixabay