АПИ: Над 600 снегорина почистват пътищата

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Най-много машини работят в Североизточна България – в областите Шумен, Варна, Добрич и Силистра, и в Родопите – в областите Смолян, Пазарджик и Кърджали, където снеговалежите са най-силни. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия,  съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Без ограничение за всички моторни превозни средства е преминаването през проходите „Републиката“, „Ришки“, „Айтоски”, „Обзорски”. Забраненио за МПС над 12 т е движението през „Троянски“, „Котленски” , „Петрохан“, „Шипка“, „Предел”, ‘Рожен”, „Превала“ и „Печинско“. През „Вратник” и „Твърдишки“ е забранено за превозни средства над 10 т, а през „Дюлински” и „Пампорово” за МПС над 3,5 т.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.Над 600 снегопочистващи машини обработват пътищата, в областите Шумен, Варна, Добрич и Силистра има силен вятър и снегонавявания.
Обърнат ТИР затруднява движението на главен път Е-79 край Ботевград, съобщи bTV. Инцидентът е станал в близост до село Новачене. В района се образуват тапи. Възможно е изваждането на ТИР-а да блокира движението за известно време.

Снимка :
Pixabay