Организаторите на Олимпиадата са предотвратили кибер-атака по време на откриването

Организаторите на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг обявиха, че са предотвратили кибер-атака по време на петъчната церемония по откриването, но отказаха да разкрият още детайли. Електронните системи на Игрите, в това число интернет и телевизионния сигнал, бяха засегнати преди два дни, но организаторите обявиха, че не е било попречено в критична степен на оперативната работа, предава Sportal.bg.
„Поддържането на сигурността при оперативната работа е нашата основна задача. Ние няма да коментираме този въпрос, с който продължаваме да се занимаваме. Нашите системи са така сигурни, че работата им продължава”, заяви говорителят на МОК Марк Адамс.
Попитан дали организаторите са наясно кой стои зад тази атака, Адамс отговори: „Аз със сигурност не знам, но най-добрата международна практика показва, че не става дума за атака.”
Зимните олимпийски игри се провеждат само на 80 километра от границата на Република Корея с КНДР и двете страни чисто формално се намират във война, след като военният конфликт на полуострова от 1950-1953 година не е прекратен с мирен договор. В последните месеци и по повод Олимпиадата се наблюдава увеличено доверие между двете страни и много двустранни срещи, а и спортистите им заедно дефилираха на церемонията по откриването. В Сеул се надяват, че и след края на състезанията ледът в отношенията ще бъде стопен.

Снимка :
Архив