Делян Добрев: Цената на тока пада, в неделя беше рекордът – струваше 24 лв.

Успяхме да тушираме напрежението. Засега само с обещания, но от другата седмица тези обещания ще започнат да се превръщат в реално изпълнени ангажименти. Вече работим по тях. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

„Цената на тока вече дръгна надолу. От началото на 2018 година цената на борсата падна с 20%. В неделя имаше рекорд – токът струваше 24 лева. Предприятия си купиха директно от борсата и не използваха посредници. според нас и според бизнеса това все още не е достатъчно. Трябва да има още либеразация на пазара. Трябва да се продава на свободно договорена цена. Държавата ще изпълнява своите задължения и ще предоставя премии за тези производители на ток. Така продавачите на ток, които в момента са трима, ще нараснат до 100. Дали цените ще спаднат или ще нараснат на борсата, ще определи пазара, но поне ще знаем, че това е действителна пазарна цена. В магазините последно ще видим ефекта от падането на цената на тока“, разкри Добрев.

„Не бих казал, че имам страхотно противоречие с министър Теменужка Петкова. По-скоро казваме едно и също нещо по различен начин. Трябва да постигнем споразумение с американските централи. Не трябва това да става насилствено и да приемаме специален закон. В други държави, които приеха закони, после 3-4 години се занимаваха с арбитражи. Сигурен съм, че у нас това няма да се получи и ще се споразумеем“, категоричен беше бившият енергиен министър.

„Няма нищо вярно в тезата, че има натиск да приемем Истанбулската конвенция. Не искам да коментирам темата за изказванията от страна на Обединените патриоти, защото място за това е на коалиционния съвет, а не пред медиите. С изказвания в медиите ще се стигне само да реплики и дуплики. В коалиционното споразумение няма точка за Истанбулската конвенция. На мен никой не ми оказвал натиск за конвенцията“, завърши Добрев.

Снимка :
Архив