Задържаха издирван макрокански терорист, свързан с ИДИЛ

В Окръжен съд – Хасково е внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо марокански поданик, член на ИДИЛ, съобщиха от съда. Частното наказателно дело е спрямо Н. З. /N. Z./, а искането е на Окръжна прокуратура – Хасково. Н. З. е бил обявен за международно издирване от Интерпол – Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ, се казва в съобщението.

Съгласно предоставената от Интерпол информация, престъплението, за извършването на което е издирван Н. З., е „лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в ИДИЛ служба „Механизация към Главна дирекция – Военни лагери“ в град Ал – Маядин, област Дер – Алзор, Сирия. В изпълнение на тази дейност Н. З. се е придвижвал в Сирия като е носел колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси“, гласи информацията от Интерпол.

Искането за задържане е отправено на основание Европейска заповед за арест във връзка с Договор за екстрадиция между Република България и Кралство Мароко. Н. З. е задържан при влизането си в страната от Турция през ГКПП Капитан Андреево, уточни за БТА председателят на Окръжния съд Миглена Тянкова. Той е пътувал в една група със сирийски граждани и първоначално се е представил също за сириец, преди самоличността му да бъде изяснена, уточни магистратът.

Снимка :
Pixabay