Арестуваният у нас мароканец бил високо в йерархията на ИД, носел колан за самовзривяване

Задържаният у нас мароканец, който е издирван от Интерпол за тероризъм, ще остане в ареста за 90 дни. За този срок ще бъде уредена екстрадицията на предполагаемия член на „Ислямска държава“ Науфал Захри. Това обясни пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Тя потвърди, че Захри е задържан на българската граница още на 13 януари. При проверката на петте документа, които е носел и най-вече от сирийският му паспорт, е установено, че е издирван от Интерпол. До вчера, когато Хасковският съд гледа мярката за неотклонение на мароканеца, той е пребивавал в център от затворен тип като превенция да не избяга.
„Още на 13 януари група от 27 чужди граждани са навлезли през територията на България през т. нар. зелена граница. Патрулите са ги установили в 8:30 ч. Хората са били задържани, сред които 6 мъже, 6 жени, а останалите са деца. Веднага са били изпратени в центъра в Харманли, където е започнала проверка на всички тези лица. 26 от лицата, които са роднини, заедно с техните деца, са подали веднага заявление и са поискали да получат хуманитарен статут. Само този човек не е подал такова искане и по отношение на него и на другите лица са извършвани стандартните проверки.
Лицето, което вчера беше задържано от Окръжния съд в Хасково, е носило у себе си, но не се е легитимирало и е имало 5 различни документа за самоличност – сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийска шофьорска книжка. В момента, в който българските служби установяват, че сирийският паспорт е обявен за издирване във Интерпол, е изпратена снимка на лицето в Интерпол – снимката, която стои в неистинските документи. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преправяни. Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи“, каза Арнаудова.
В рамките на това международно сътрудничество, което са установили българските власти, е изготвена и т. нар. лицево-идентификационна справка, тъй като лицето по външни белези е било обявено за издирване в Интерпол. Едва когато се установява категорично, че това е човек, който се издирва от мароканските власти, тогава е била издадена заповед за задържане и е била изпратена на българската прокуратура.
След всички процедури по установяване на самоличността на човека и след като Интерпол уведомил, че се издирва за тероризъм, ВКП в петък разпоредила задържане на мароканеца за 72 часа. Според заповедта, която прокуратурата получила на български език, мароканецът се издирва за съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия в рамките на организационен проект, целящ да посегне на националната сигурност и обществения ред в Мароко, организирано масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към „Ислямска държава“.
На 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд са били разпитани двама съратници на мароканеца, който е задържан у нас. Те свидетелстват, че той е изключително лоялен член на „Ислямска държава“ и че е подпомагал изцяло дейността на тази терористична организация, използвайки собствените си умения на механик. Според техните показания, лицето е достатъчно високо в йерархията на „Ислямска държава“ и демонстративно е носел боеприпаси и множество гранати, демонстративно е носел и колан за самовзривяване. Така, че очевидно той е сериозна част от тази организация, каза Арнаудова.

Снимка :
Архив