Министър Ангелкова: Работим интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин

Обсъдихме ролята на туризма в икономиката на всяка една от нашите страни, колко е важна тази индустрия за всички. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма в София. На срещата присъстваха страните от Западните Балкани и Турция.

Хърватският министър на туризма направи доста иновативно предложение за създаване на европейски туристически фонд, коментира Ангелкова. По думите дискусията е била изключително успешна. Говорейки за Турция, да, тя е изключително важен пазар за България, особено в сектор „Туризъм“. Повече от 636 000 чуждестранни турски туристи са посетили страната. Турция е наш съсед, добър и важен партньор, както за икономиката на нашата страна, така и за други секторни политики, които правителството води. За да се присъедини една държава към ЕС, е необходимо да отговаря на редица условия. Знаете, че процесът и диалогът между ЕС и Турция е изключително интензивен. Включително и на 26 март под егидата на българския премиер и президент на Съвета на ЕС Бойко Борисов ще се организира среща на високо ниво във Варна в присъствието на г-н Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни, Ердоган, заяви Ангелкова. По думите там ще могат да се обсъдят редица условия и политики, на които следва да отговори Турция, така че максимално да се приближи до присъединяването. Турция е важен наш партньор и затова особено и в сектор „Туризъм“ присъствието на министъра на туризма и културата днес на тази среща в Турция е важно за бъдещото ни сътрудничество. Очакваме и тази година да имаме ръст от турски туристи, не само през зимата, но и през лятото, а и целогодишно, каза министърът на туризма.

Работим интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин. Именно Китай е изключително важен не само за България, но и по отношение на ЕС и Европа като цяло. Затова и в днешния панел ще обсъдим възможността за представянето на Европа като една дестинация за китайските туристи и създаване на съвместни туристически продукти. По този начин смятаме да привлечем повече китайски туристи и към България, обединявайки усилия и с други държави-членки и със страните от Балканите. Вчера по време на срещата ми с министъра на Хърватска той направи предложение да се включим към техните съвместни пакети, които изготвят със Словения. Със сигурност ще го направим, готвим такива и с Турция, Гърция и Румъния, коментира Ангелкова.

Тя съобщи, че Министерството на туризма работи интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин. Това е един от начините да се привлекат допълнително китайски туристи. По време на срещата мината година 16+1, която се проведе в Будапеща и на двустранната среща между нашия премиер Борисов и този на Китайската народна република се взе решение да се обсъди възможността за създаване на директна авиолиния между София и Пекин. В момента се водят разговори, но предстои още много работа, за да може една такава линия да бъде реализирана. Но аз се надявам през втората половина на тази година, когато сме домакини на форума 16+1, да имаме конкретика, която можем да съобщим. Работим изключително интензивно в тази посока, каза още Николина Ангелкова.