Министър Бисер Петков: Започват масови проверки за случаи на насилие в социалните домове

Заради зачестилите случаи на насилие в социални домове Държавната агенция „Закрила на детето“ започва повсеместни проверки във всичките 282 центъра от семеен тип. Това обяви социалният министър Бисер Петков, след като взе участие в заседанието на парламентарната социална комисия, предаде Novini.bg.

„Още двама души от персонала на дома в Борован са разобличени като насилници. Говорим за помощник-възпитатели. Ще има санкции и глоби, но все още не са готови актовете. Ще бъде препоръчано на кмета на Борован също да предприеме дисциплинарни мерки спрямо виновните“, разкри Петков и уточни, че новите двама възпитатели са били уличени след проверката на ДАЗД в дома, започнала веднага след получаването на сигнала от 8 февруари. Инспекторите са влезли в дома на 9 февруари и от разговори с децата там са установили, че още двама служители, помощник-възпитатели, са прилагали подобни методи на физическо и психическо насилие върху тях. Проверката е установила още липса на правила за действие при кризисни ситуации, които ръководството на дома твърди, че държи заключени в касата.

Социалният министър призна, че зачестилите случаи на насилие в подобни домове и центрове се дължат на липсата на допълнително обучение и квалификация на персонала там, но и на това, че сме осъвременили материалната база, но хората си останали същите като манталитет. „Манталитетът ни е виновен за шамареното възпитание в социалните домове. За съжаление, в някои места манталитетът, с който искаме да се разделим от специализираните институции, от които бяха изведени децата, се пренесе и в подобрената материална среда в центровете от семеен тип. Обяснението е, че някъде това са същите служители и че нямаме дългосрочна система за поддържане на професионалната квалификация за работещите в тези услуги. Допълнителното обучение трябва да е съпътстващо. Иначе деинституционализацията продължава като тя ще бъде усъвършенствана“, категоричен бе министърът и добави, че една от мерките срещу шамарите, която се е обсъждала, е постоянно видео наблюдение.

Снимка :
Архив