Вежди Рашидов се стрещна с ръководителите на европейски организации за защита на авторските права в областта на музиката и аудиовизията

Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна днес в Народното събрание с ръководителите на европейски организации за защита на авторските права в областта на музиката и аудиовизията. На срещата присъстваха още депутатите от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов, Диана Саватева, Тома Биков, Евгени Будинов и Лъчезар Иванов, както и представители на СЕМ и на български организации за защита на авторското право.
Гостите представиха новата законодателна рамка на Европейския парламент, която защитава труда на творците. Предвижда се разширяване на ангажиментите към плащане на авторски права и от цифровите платформи.

Генералният директор на Международната конфедерация на дружествата на авторите и композиторите Гади Орон и генералната директорка на Европейската група на дружествата на композитори и автори Вероник Деброс изразиха увереност, че българската държава ще подкрепи творческия сектор. Деброс изрази възхищението си изложбата на тракийските съкровища в Лувъра и надеждата, че страната ни по същия начин ще защитава съвременните творчески индустрии.

Данаил Кирилов и Вежди Рашидов увериха гостите, че България има амбицията да приложи в законодателството си всички изисквания на ЕС за защита на авторски права.