Министър Ангелкова: Дигитализацията е основен приоритет в туризма, правим дългосрочна концепция за развитието й

Дигитализацията е основен приоритет в туризма, правим дългосрочна концепция за развитието й. Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на международната кръгла маса на тема „Дигиталната трансформация в туризма“. Тя цитира международни проучвания, според които 70% от туристите, които използват смартфони, правят проучвания за пътуванията си през тях. А всяко второ пътешествие започва от мобилно устройство. Събитието се състоя в рамките на международното изложение „Ваканция и СПА Експо“, което е част от инициативите на министерството в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Използваме международната кръгла маса като платформа за диалог между държавни институции, неправителствени организации и представители на бизнеса. Туризмът има нужда от дългосрочна и устойчива концепция за дигитализация, разработваме я“, заяви министър Ангелкова.

В рамките на кръглата маса ще бъдат дискутирани две основни теми. Първата ще има насока към „Новите икономически модели и дигиталната култура – фактори за бъдещото развитие на туризма“. На втората дискусия ще се обсъди темата за „Дигитализацията и новите възможности за опазване на културното наследство“.

На кръглата маса присъства Рената Пинджо, зам.-министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия С видео обръщение се включи и Мария Габриел, еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“.

Във видеообръщението си еврокомисар Мария Габриел благодари на министър Ангелкова за активната работа за превръщане на България в предпочитана туристическа дестинация. Тя добави, че онлайн посещенията на туристи в Европа са водещи и европейският туризъм върви заедно с цифровизацията.

Снимка :
Министерство на туризма