Могерини: ЕС и нейните страни членки говорят в един глас, когато става дума за външната политика

През тези години, ако има област, в която ЕС и нейните страни членки говорят в един глас и действат заедно, това е външната политика и политиката на сигурност. Това заяви пред журналисти върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини преди началото на неформалната среща на министрите на външните работи в НДК в София.

Според нея, ако не е бил ЕС с неговата хуманитарна, димпломатическа, политическа работа, ситуацията в много части на света е щяла да бъде много по-лоша. Тя каза, че е задоволена от нивото на единство, което доказват страните членки в областта на външната политика и политиката на сигурност.

Могерини коментира и дневния ред на неформалната среща на външните министри и посочи, че първата точка в дневния ред са Западните Балкани. Министрите ще имат възможност да обсъдят стратегията, приета миналата седмица, и да видим как да работим, за да засилим европейската перспектива за региона, посочи Могерини. Сред темите на неформалната среща на външните министри е и Сирия. Могерини припомни, че се подготвя конференция за бъдещето на Сирия и региона и отбеляза, че хуманитарната ситуация там все още е драматична.

Друга тема днес е КНДР. Могерини отбеляза, че се наблюдават окуражителни стъпки по време на Олимпийските игри.

Снимка :
eu