Президентът: Има ли Борисов общи интереси с Пеевски?

„Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, аз възприемам като груба манипулация“, коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за вчерашното интервю на премиера. Държавният глава отговори на въпроси в БТА, където днес беше гост по повод 120-ата годишнина на медията и присъства на редакционния съвет. Според президента премиерът Борисов е получил „коледен подарък“ с пълната, безрезервна подкрепа от Ахмед Доган. „Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски закон за КТБ. И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси“, заяви Радев. „Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски. Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски. Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски“.

Радев коментира, че е „изключително поласкан“, че премиерът следи с такова огромно внимание хората от администрацията му. „Не само тяхното настояще, но даже проявява и творчество по отношение на тяхното минало“. Горд съм, че имам интелигенти съветници, секретари, началник на кабинета. Но в никакъв случай те не са причината за напрежението между нас, а това са много други неща, каза президентът Радев.

Той посочи „пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената, целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили, идеите за безкрайни концесии, липсата на прозрачност в собственост, в управленски решения, в харчене на финансови средства, бетонирането на корупцията с новия закон, внасянето на промени, и то генерални промени, в законите между първо и второ четене без обществено обсъждане и без съпътстващите становища от ресорните институции, катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на ефективна политика за развитие на човешкия капитал, мизерните пенсии и заплати след дълги години на шумно прокламиране на икономически растеж и на финансова стабилност“. Това са все неща, които всяват напрежение, посочи президентът Радев. Той добави и отхвърленото му вето за мораториума за иновативните лекарства. В същото време бяха разпределени едни огромни суми, и то в сфери, където явно има доказани най-малкото проблеми, каквото е санирането, коментира президентът.

Попитан дали смята, че изтеглянето на Истанбулската конвенция е победа и това ли е най-важният дебат за обществото в момента, президентът отговори, че не става въпрос за победи и загуби. Радев поздрави премиера, че има прогрес във виждането му по Истанбулската конвенция. Вече имаше достатъчно дебат по темата, изказаха се всякакви становища, но важното е следното – както аз приемам съвети от премиера Борисов и се вслушвам в тях, аз също мога да му дам съвет да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България, да прочете конвенцията на английски или френски, защото това са двата езика, на които тя има достоверен правен смисъл. Тогава стават ясни много неща, добави Радев. По думите му българският народ не е отхвърлил конвенцията, защото е недорасъл или недоразбрал, а защото има ценности и не приема да бъде лъган. Президентът коментира също стиковането и разработването на единна външна политика на страната. Тя е много важна, винаги съм твърдял, че България трябва да има една външна политика и затова решенията трябва да се вземат преди дадени събития. Изключвам всякакви мои претенции към премиера Борисов, с това, което казах, че съм научил от медиите за обявената вече среща с турския президент Ердоган с ръководителите на ЕС. Никога не се натрапвам там, където не съм канен. Но е много важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет, а България, и аз очаквам това от премиера – да постави към г-н Ердоган, тези въпроси, на които отдавна чакаме отговор – за гаранция за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите, български мюсюлмани, за компенсациите на тракийските бежанци, каза президентът Румен Радев.

Попитан дали е съгласувал с премиера назначението на нов началник на НСО, както и посланически назначения, президентът отговори, че в това отношение с премиера имат много коректен и принципен диалог – както за предложения, които той прави, така и за предложения на президента. Не искам да коментирам никакви имена, докато не видя съгласувателен подпис, каза държавният глава, цитиран от БТА. Аргументите ми бяха много ясни, те са разбрани от широката българска общественост. Не внасям моите вета по преценка дали парламентът ще ги отхвърли или не. Длъжен съм да го направя там, където виждам, че има несъответствие най-малкото с Конституцията, коментира също президентът в отговор на въпрос за отхвърленото от депутатите негово вето върху промени в Закона за посевния и посадъчния материал.

Снимка :
President.bg