Стартира подаването на документи за кандидат-студентската кампания на бъдещите медици

От 19 февруари до 14 март е срокът, в който бъдещите медици могат да заяват желанието си да участват в кандидат-студентската кампания на МУ-София. Предварителните изпити за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ започват в средата на март, като за първи път тази година такива ще проведе също Факултетът по обществено здраве и филилът му във Враца.
Състезателната процедура започва с тест по биология на 17 март, а изпитът по химия е насрочен за 31 март. Документите за предварителното препитване на Факултета по обществено здраве ще се приемат до 8 март, тъй като писмените изпити ще се проведат на 10 март, уточнява clinica.bg.
Кандидатите за специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ ще се явят на тест по етика и право, а останалите, които ще учат за лекарски асистенти и кинезитерапия – на тест по биология. Филиал – Враца ще проведе предварителни кандидатстудентски изпити за специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ с писмен изпит пo етикa и правo на 11.04.2018 г. Срокът за подаване на документи тече от 5 февруари и ще приключи на 5 април.
Според рейтинговата система на висшите училища у нас МУ-София остава водач в класирането за професионалните направления медицина, дентална медицина, фармация, обществено здраве и здравни грижи. За учебната 2017/2018 година университетът е изпълнил на 100% държавната поръчка за прием, като за трите основни специалности са кандидатствали 1328 души, от които 920 мъже и 408 жени. Общо 588 младежи са се борили за 180 свободни места по медицина, 360 души са искали да учат дентална медицина при 120 свободни места, а за фармация са кандидатствали 380 души за 120 места. Минималният бал за жени е 33.84, а за мъже – 28.24, уточняват от МУ-София.

Снимка :
Pixabay