Янис Варуфакис: Лъч светлина ще се роди на 26 март

Лъч светлина ще се роди на 26 март, заяви бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, предаде РИА Новости. С тези думи политикът от южноевропейската държава призова свои съмишленици да се присъединят към формирана от него партия. Той обяви, че на 26 март в Атина ще се проведе учредителен конгрес на Фронта за европейско реалистично неподчинение 25 (ФЕРН 25). „Европа задуши Гърция. Старият континент е деградирал и наложи своя упадък на нашата страна. Само един общ мирен фронт ще може да пребори трансграничната олигархия и да освободи Гърция от робството на Тройката (представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд). Единственият начин да отговорим на диктата отвън е да не се подчиняваме на налаганата ирационална политика“, категоричен бе Варуфакис в личния си сайт.

Икономистът поясни, че ще внесе документите за регистриране на партията на 20 февруари (Световния ден за социална справедливост). Датата за създаването на ФЕРН 25 също не е избрана случайно. Конгресът ще се проведе ден след националния празник на Гърция. На 25 март в южната ни съседка се отбелязва началото на Гръцкото въстание срещу Османската империя през 1821 г.

Варуфакис бе финансов министър в кабинета на Алексис Ципрас от януари до юли 2015-2016 г. Той се изказваше остро против мерките за икономии, искани от Тройката и хвърли оставка заради принципно несъгласие с преговорите между кабинета и международните кредитори. Икономистът малко след оттеглянето си създаде лявата партия DiEM25.

Снимка :
Wikipedia