Реформаторският блок предлага да се създаде министерство на Северозапада

Да се приеме закон за инфраструктурните облигации, който ще позволи инвестиции на частните пенсионни компании в големи инфраструктурни проекти. Това предложи Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. Според него е необходимо и специално министерство за Северозапада, както и въвеждането на специални данъчни облекчения за този регион. Зеленогорски предложи и фирмите, които реинвестират печалбата си в северозападния регион, да бъдат освободени от данък печалба.
В отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов под надслов „Да спасим Северозапада“ от коалицията посочват, че продължава икономическото изоставане на Северозападния регион и тази тенденция скоро ще бъде необратима. Ако се бавим, след 10 години ще има инфраструктура, но няма да има хора в региона, поясни Зеленогорски. Тези територии, за които нашите предци са дали живота си, сега се обезлюдяват без война, поради лоша регионална политика, допълни той.
„Бием камбаната, за да може правителството да се замисли за целенасочена инвестиционна програма за Северозапада“, каза и Борислав Великов от Реформаторския блок.
Да се създаде ново министерство за Северозапада и слабо развитите региони в страната, искат от коалицията. Други полезни мерки могат да са допълнително държавно финансиране за безплатно ограмотяване на неграмотни и за профилактични медицински прегледи в Монтана, Враца и Видин, както и фонд за финансово подпомагане на стартиращи предприятия в трите области.

Снимка :
Пресцентър Реформаторски блок