Библиотекар откри кичур от косата на Джордж Вашингтон между страниците на стара книга

Американски библиотекар откри кичур от косата на Джордж Вашингтон между страниците на стара книга, съхранявана в университета в град Скенектъди, Ню Йорк.

Джон Майърс подреждал в каталог книги от библиотечния фонд, когато намерил малък пощенски плик в мръсен алманах с кожена подвързия. Върху пожълтелия плик пишело „Косата на Вашингтон. От Джеймс А. Хамилтън, даден му от неговата майка, 10 август 1871 г.“. Библиотекарят внимателно го отворил и наистина намерил вътре кичур побеляла коса, привързана с конец.

Първоначално Майърс помислил, че находката не е истинска. Но се оказало, че греши. Алманахът с джобни размери е от 1793 г. и е принадлежал на Филип Джей Скайлър, син на генерал Филип Скайлър, който служел на Вашингтон.

Според Сюзън Скот, учен и автор, кичурите коса често били давани като подаръци на Деня на Вашингтон и е възможно Марта Вашингтон да е дала малка част от косата на съпруга си на Елайза Скайлър, дъщеря на генерала и жена на Александър Хамилтън. Тя пък го предала на сина си Джеймс А. Хамилтън, точно както пишело на плика.

Ръководството на висшето учебно заведение не възнамерява да прави ДНК-анализ на кичура, защото това може да увреди ценната находка.

Снимка :
Pixabay