БСП с обвинения към Борисов и закана да съди Цветанов

Цветан Цветанов обвини Елена Йончева в престъпление, съобщи Корнелия Нинова на пресконференция на БСП, предава Новини.бг. Причината са думи на Цветанов, които бяха цитирани от Нинова.

Според соцлидерката всичко се правило заради разкритията на Йончева за най – големите корупционни сделки на правителството – тази с оградата по границата ни с Турция. Нинова обяви, че Елена Йончева получава пълната подкрепа на БСП. „Искаме истината за оградата от Сотир Цацаров“, каза още тя и попита защо не им се отговаря – прикрива ли се нещо. Нинова обясни, че се обръщат към Сотир Цацаров, тъй като на 6 декември 2017 г. е заявил в Правната комисия на парламента, че има три доклада на Агенцията за държавна и финансова инспекция, на ДАНС в резултат на сигнала на Елена Йончева. По думите й Цацаров е заявил, че в този доклад, че има завишение на проектната стойност на оградата и неосъществен на възложителите. „Този доклад е изпратен в главна прокуратура. Ние от една седмица искаме от ДАНС резултат на доклада. Поискахме от гл. прокурор официално с писмо да ни информирa“, каза Нинова. „Ще има ли образувано досъдебно производство по оградата, за какви пари става дума, за какви завишения на действителната стойност“, попита Нинова и подчерта, че това са парите на българите. Относно темата за истанбулската конвенция, Нинова заяви: “ Бойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция“.

Тя уточни, че не знае какъв консенсус търси Бойко Борисов, след като такъв няма в коалицията и в собствената му партия. „Ако очаква консенсус в БСП – няма да го получи“, заяви Нинова. Тя поясни, че конвенцията е разпределена на комисии. „Ще повярваме в думите му, че ще я оттегли, ако утре на заседание на МС правителството реши да си оттегли внесената в парламента Истанбулска конвенция“, допълни тя.

Във връзка със скандала около исканата оставка на проф. Камен Плочев, Корнелия Нинова заяви: „Ако се иска оставката на проф. Плочев, защото иска актуализация на бюджета през февруари, то отдавна премиерът трябваше да подаде своята“. „Г-н Плочев е направил нещо законно. Иска от парламента актуализация на бюджета. Обвиняват го защо през февруари иска актуализация на бюджета. Ако на този човек му се иска оставката за това, че е поискал актуализация на бюджета през февруари, то министър-председателят отдавна трябваше да си подаде оставката“, заяви Нинова. Тя поясни, че през януари министър-председателят е изхарчил приблизително същата сума, която иска проф. Плочев, но незаконно. „Значи единият законно иска актуализация на бюджета, защото е загрижен за здравето на хората, другият незаконно изхарчи същата сума за един месец през януари, за да потушава бунтове и да си купи спокойствие. Виждате ли разликата?“, попита Нинова. По думите когато един човек е решил, че „държавата му е бащиния“, може да си прави каквото си иска. Тя обърна внимание, че през управлението си ГЕРБ е сменила 10 министри на здравеопазването и посочи, че сами си сменят шефовете на здравната каса. „Пълен хаос е, а хората не могат да се лекуват“, посочи Нинова.

Лидерът на БСП поиска актуализацията на здравния и националния бюджет моментално да влязат в парламента и отново потвърди, няма да подкрепят оставката на проф. Плочев.

Снимка :
novini.bg