Лавров: Русия е силно обезпокоена от напредването на „Ислямска държава“ в Афганистан

Русия е силно обезпокоена от напредването на джихадистката организация „Ислямска държава“ в Афганистан, където зачестяват нападенията и атентатите, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес. „Силно обезпокоени сме от ставащото в Афганистан и от засилването на влиянието на ИД“, заяви Лавров на пресконференция след среща с пакистанския си колега Хаваджа Мухамад Асиф.

„Много сме скептични към начина, по който подхожда към тази заплаха (водената от САЩ международна) коалиция и към мерките, които предприема да я премахне“, добави той. Според Лавров ИД има „доста сериозно“ присъствие в северната и източната част на Афганистан с около 1000 бойци, което е заплаха за сигурността на съседните страни. „

За жалост американските военни и НАТО всячески се опитват да премълчат и да отрекат“ заплахата, каза руският външен министър. През последните седмици в Афганистан ИД и талибаните увеличиха нападенията си, в които има стотици убити и ранени. Русия многократно е критикувала стратегията на САЩ в Афганистан, която според нея е безперспективна и се опира преди всичко на употребата на сила. Москва пък призовава талибаните да бъдат включени в преки мирни преговори с афганистанското правителство и предлага посредничеството за подобен „конструктивен диалог“ между воюващите страни.

Руските власти искат да възпрат възхода на джихадистите в Афганистан, защото се опасяват те да не нахлуят в съседните бивши съветски републики в Централна Азия, които Москва смята за част от сферата си на влияние, отбелязва БТА.

Снимка :
Pixabay