Министър Ананиев: Проф. Плочев ме излъга 6 пъти

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев е излъгал 6 пъти здравния министър Кирил Ананиев по време на разговора им по повод на изпратеното от шефа на фонда писмо до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на касата. Това разказа самият Ананиев пред Нова телевизия.

По думите му след като е разбрал за писмото на Плочев до депутатите, е поискал да се срещне с него. „Тогава той изрече 6 неистини. Каза, че не знае за такова писмо и не е писал такова писмо. След като извадих писмото, той каза втора лъжа. Той каза: „Да, това е моят подпис, но сигурно е фалшифициран“. Установи се, че това е неговият подпис. Той е провел и дирекционен съвет специално по тази тема, за да му дадат „картбланш“ да напише това писмо. Когато тези неща станаха ясни, той реши да обиди собствения си персонал като каза, че те са му дали това писмо и той без да гледа го е подписал“, обясни Ананиев и добави, че действително е имало две писма – едно до Народното събрание и едно до него самия.

„В самото начало двете писма са идентични и те посочват какво е състоянието и какви са задълженията към другите здравни каси. Втората част на двете писма обаче е съвсем различна. В писмото до мен се поставя въпроса, че Министерството на здравеопазването трябва да издължи на НЗОК 18 млн. лв. за процедури по формуляра S2 за лечение на български граждани зад граница. В писмото до Народното събрание вече се иска актуализация на бюджета на касата чрез допълнителна субсидия от 140 млн. лв. от държавния бюджет. Това означава актуализация на държавния бюджет. Единственият закон, който не може да влезе директно в Народното събрание, е именно Законът за държавния бюджет“, посочи министърът.

Както Скенер.нюз писа, общите задължения на България към европейски публични фондове са 271 млн. лв., като за тази година предвидени за изплащане с бюджета на касата са 70 млн. лв. „Ние нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение на лечението на българските граждани. Никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем“, заяви още Ананиев и допълни: „Това, което в рамките на бюджетната процедура за 2018-а година, проф. Плочев е предложил за разплащане с чуждите здравни каси – това е заложено в бюджета на НЗОК. Това беше само преди 2-3 месеца“. Здравният министър бе категоричен, че няма финансови причини да бъде отказано лечение на български граждани в страните-членки на Европейския съюз.

„Не мога да си представя, че такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри, особено, когато е управител на такава институция като НЗОК. Според мен той се забърка в тази история без да прецени нещата и просто попадна в един капан”, коментира още Ананиев. По думите му през последните няколко дни ние всички сме станали свидетели на това как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал.

По повод обвиненията към заместничката му и председател на Надзора на НЗОК Жени Начева, Ананиев подчерта: „Тя създава ред, дисциплина и професионално отношение между хората, които работят в касата. На нея трябва да й благодарим, а не да я обвиняваме.“

Снимка :
Архив