400 млн. лв. не достигат към момента на НЗОК

Към момента финансовият недостиг на Здравната каса за 2018 година е от порядъка на 400 млн. лв. Освен 270 млн. лв., които дължим на болници в чужбина, се оказва, че здравноосигурителната институция дължи и 123 млн. на родни лечебни заведения, съобщи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, предаде Дарик.

„270 милиона задължения към европейски болници и 123 милиона задължения към български болници, които технологично също са европейски болници. Общо около 400 млн. недостиг на здравната каса за 2018 г.“, обобщи д-р Кацаров. Според председателя на Сдружението на частните болници д-р Николай Болтаджиев това означава, че са лекувани български, европейски граждани и касата не е заплатила за това лечение. По думите му това са рестрикции, наложени от касата, по-скоро и от горе, защото касата се използва политически.

„Съдът вече се произнесе, така че тези суми са дължими и трябва да се изплатят“, подчерта той. Освен това бюджетът миналата година е внесен от надзора на касата, когато сегашният министър Ананиев е бил шеф на надзора. „Лично той е правил този бюджет и в него е заложил много ниски суми за плащане. Аз не вярвам, че той не е знаел какво прави, при условие, че дълговете в началото на 1 януари 2017 г. към чужди болници и чужди каси бяха 145 млн. За 207 г. бяха предвидени 62 млн. впоследствие виждаме 270 млн., а са предвидени 73 млн.“, допълни председателят на Сдружението на частните болници“, каза Болтаджиев.

„Те не са залегнали в бюджета, което им отива да се искат, като вероятно се е считало, че всичко това ще се разплати за сметка на спиране на достъпа на български граждани към системата в България за лечение и по този начин икономии, с които да разплащат на чуждите каси“, каза още председателят на Сдружението на частните болници.