Пред депутатите проф. Плочев отрече да е искал актуализация на бюджета

Никой не е поискал актуализация на бюджета, това заяви днес по време на изслушване в Здравната комисия на НС управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. Заради писмото му до депутатите, което не бе съгласувал с Надзорния съвет на касата и в което той искаше актуализация на бюджета й, здравният министър Кирил Ананиев му поиска оставката. Така се наложи проф. Плочев да бъде изслушан.
По думите му чрез пратеното писмо само се е искал съвет. „Ние само предлагаме да се обсъди възможност“, посочи проф. Плочев. По време на изслушването стана ясно още, че България трайно не плаща задълженията към чужди каси и болници зад граница. Те са в размер на около 271 милиона лв. „По Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средствата за медицинска помощ са в размер на 71 млн. лева. В началото на тази година сумата на задълженията възлиза на 23,6 млн. евро. До края на годината ще изтече срокът от 18 месеца на още една сума в размер на 23 млн. евро“, посочи той.
Според него заради забавените плащания българските пациенти остават без лечение към момента. „Имаме 334 човека, които са подали жалби за отказано лечение в чужбина през 2016 г., а през миналата година броят им е 332. Само германската каса иска да й дадем 46.8 млн. евро до края на 2018 г., а ние имаме 70 млн. лв. до края на годината за всички каси“, каза проф. Плочев. Заради това според него се налага спешна актуализация на бюджета на НЗОК.
„Все пак аз не съм поискал такава да бъде направена, а в писмото си до Парламента съм я посочил като една възможност за решаване на проблема.“, обясни той.
Цифрите обаче се оказаха съвсем различни според сметките на председателя на Надзорния съвет на здравната каса и зам.-здравен министър Жени Начева.
Просрочените задължения на здравната каса към чужди фондове към 31 януари са 7.6 млн. лв., в тази връзка, след като имаме 73 млн. лв. за разплащане към тях в бюджета ни за 2018 г. не считаме, че имаме проблеми, каза тя. Начева допълни, че Надзорният съвет ще предложи на проф. Плочев да се платят тези 7 млн., за да не се дължат лихви по тях.
На Надзорен съвет ще разгледаме справките на проф. Плочев отново, но проблеми за плащанията във февруари няма, жалби и оплаквания получаваме и в здравното министерство, никой няма да откаже анализ на тях, както и извършването на промени, ако се налагат, допълни тя.
Освен, че засега няма проблеми с плащанията към чуждите фондове, не е ясно дали има и злоупотреби с насочване на пациенти към чужбина.
Такъв анализ е възложен на оперативното ръководство на касата още през 2017 г. и чакаме резултатите, за да дадем отговор на този въпрос, обясни Жени Начева.
След дълги дебати за това дали касата е автономна и дали един финансов въпрос се превръща в политически, депутатите и проф. Плочев се съгласиха с идеята на здравното министерство отново да се видят дълговете към чуждите каси и пак да се прати писмо с тях до Парламента. Този път обаче то да е съгласувано и с Надзорния съвет на фонда. За да няма разминаване, пак ще гледаме заедно цифрите и ще ви предоставим писмен доклад, защото приемам, че това е правилният път, каза накрая проф. Плочев.