„Тренд“: ГЕРБ остава първа политическа сила

Водещата позиция според изследванията ни се заема от ГЕРБ, а следващото място е за БСП, с разлика 2%. Дадохме една приблизителна статистика от януари месец. Има лек спад на доверието към управляващите, но той е незначителен, приблизително 1%. Това заяви Евелина Славкова от изследователски център „Тренд“ в сутрешния блок на БНТ.

„Това, което прави впечатление е, че големите политически партии ГЕРБ И БСП държат своя твърд електорат. Тази подкрепа не спада при динамичните политически ситуации и спорове. По изследвания по-голямата част от хората не искат предсрочни избори. Ако не стане по-сериозно сътресение, няма да има предсрочни парламентарни избори. ГЕРБ остава първа политическа сила, въпреки че доверието леко се топи. Правителството на Борисов ще направи всичко да изкара своя мандат“, допълни тя.

„Съвсем естествено е да има увеличение на дял от хората, които не искат да гласуват. Въпреки много сериозната динамика в политическия живот няма сериозни промени в никоя партия. Изследванията показват, че омбудсманът е с доверие от 62%, а президента с 63 %. Българинът е европозитивно настроен“, каза Славкова.

„Нашето изследване е на база от 1100 души. Много сходни сме с колегите от „Тренд“. Изследванията показват, че има запазване на преднината на ГЕРБ, но доверието се топи от средата на миналата година. С 26 процента водят ГЕРБ, а процентите за БСП са 22. Много трудно можем да определим тяхната точна подкрепа от народа“, заяви Стефан Георгиев от изследователски център „Афис“.

„Увеличава се делът на хора, които не искат да гласуват, и които стават аполитични. По наши изследвания от май миналата година, делът на тези, които искат запазване на това правителство е спаднал двойно. Двойно се е увеличило и желанието за нови избори. Увеличава се и делът на хората, които искат смяна на някой министър“, завърши Георгиев.

Снимка :
БНТ