Външно министерство предупреди: В Етиопия е въведено извънредно положение

Министерството на външните работи на Република България информира, че след подадената оставка на министър-председателя на Етиопия Хайлемариам Десален, считано от 16.02.2018 г., в страната е въведено извънредно положение. То важи за шест месеца с възможност за удължаване, съобщиха от ведомството.

Във връзка със задълбочаването на политическата криза в Етиопия и въведеното извънредно положение, министерството предупреждава българските граждани, пътуващи или пребиваващи на територията на страната, за възможни граждански вълнения и прояви на насилие.

Пребиваващите в Етиопия българи е необходимо да следят внимателно информацията в местните средства за масово осведомяване, да се съобразяват с цялата сериозност на въведеното извънредно положение и стриктно да изпълняват разпорежданията на органите за сигурност.

При евентуално възникване на граждански вълнения и насилие да останат по домовете си или на друго сигурно място, да се подсигурят с най-необходимото – храна, вода и медикаменти, както и да уведомят близките си и приятелите за създадената ситуация и да ги предупредят за възможни нарушения в комуникацията.

На българските граждани, на които предстоят пътувания до Етиопия, които не могат да бъдат отменени, се препоръчва да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…“ на интернет-страницата на МВнР.

При необходимост българските граждани могат да потърсят съдействие и актуална информация от българското посолство във ФДР Етиопия на следните дежурни телефони: +251911252514; +251913069999.

Сигнали за изпаднали в беда български граждани се приемат денонощно и от дирекция „Ситуационен център“ на МВнР на телефон: +359 2 948 24 04 и имейл: crisis@mfa.bg.

Снимка :
Архив