Финансовият министър поиска обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на Националната здравноосигурителна каса. Това е станало с писмо, изпратено до Здравната каса, министъра на здравеопазването и парламента, с което БНР разполага.

Горанов настоява, докато не се изяснят обстоятелствата, в никакъв случай да не се подписва Националния рамков договор за тази година. В писмо, изпратено през февруари до парламента от управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев, се казва, че просрочените задължения към чужди здравни институции са 133,6 млн. лева към края на януари. В същото време ежемесечният отчет сочи просрочия от 7,6 млн. лева, което прави разлика от 126 млн. лева, пише финансовият министър Владислав Горанов. Също така във финансовия отчет на НЗОК за миналата година са посочени просрочия от 77,5 млн. лева, а в писмото до парламента – над 190 млн. лева.

По думите на Горанов, това разминаване може да се установи от Държавната финансова инспекция, но ако управителят на Касата проф. Камен Плочев не може да даде обяснение, това означава, че е налице сериозно нарушаване на финансовата дисциплина.

Преди дни здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев.