Цв. Караянчева: Почвам да си мисля, че БСП ще поискат диктатура на пролетариата

В никакъв случай не сме си върнали на БСП. Опозицията има право да твърди, каквото иска. Валери Жаблянов направи недопустими неща. Като започнем от договора с Македония, минем през 1 февруари, когато отказа да почете паметта на загиналите при комунистическия терор и стигнем до декларацията за Народния съд. Най-лошото е, че вчера се видя, че тези позиция се защитава от цялата ПГ на БСП. Това каза в сутрешния блок на БТВ председателят на парламента Цвета Караянчева, предаде Новини.бг.

Тя коментира всички горещи политически теми от последните дни. „Аз се опитвам да говоря изключително акуратно и да бъда арбитър. Вчера ми се искаше да прекъсна Валери Жаблянов, но не го направих. Той беше разпален и изказа всички свои тези. Притеснителното е, че БСП обръща курса си. Аз започвам да си мисля, че те ще поискат в скоро време диктатура на пролетариата. Те не се извиниха за Народния съд. Напротив. В телевизионни студиа Крум Зарков се шегува, че е мъчил нечий дядо, а Корнелия Нинова му се усмихва. От БСП имат право да сезират Конституционния съд. Съгласна съм, че от трибуната на парламента се изричат обидни думи. Това удря по имиджа на парламента. Помните участието ми тук с Александър Симов по време на предизборната кампания. Сега мисля, че пред вас седи друг човек. Старая се да бъда арбитър“, повтори тя.

Председателят на НС не пропусна да говори и за скандала между премиер и президент, в който беше намесен и Делян Пеевски. „Президентът явно има проблеми с другите институции. Нарече ни беквокали. Сега ни нарече нотариат. В никакъв случай не изпълняваме повелята на Бойко Борисов. Ние изпълняваме политиката на мнозинството. Не мога да разбера от какво се дразни Румен Радев. Да, рейтингът на парламента е нисък. Някои казват, че обвинявам президента за това. Няма нощо вярно в това. Аз просто казах, че изказванията му вредят на институциите. Партията, която го издигна, също допринася за този нисък рейтинг. Техен представител нарече 80% от българите дебили. Вчера Веселин Марешки разкри, че от БСП са го заплашили, че ако гласува за оставката на Жаблянов, после ще бъде поискана неговата оставка. Не се прави така. Не е редно. Не искам да има война между институциите, но президентът трябва да обере тона си. Той трябва да спре да говори като лидер на опозиционна партия. БСП се държат така. Пускат нещо по медиите и после се оказва, че няма нищо такова. Ако президентът има някакви доказателства, да ги предаде на компетентните органи. Аз не съм виждала Делян Пеевски. Питайте председателя на ПГ на ДПС. Само Мустафа Карадайъ може да предложи един депутат да бъде освободен. Не знам колко са работните дни на Делян Пеевски, но не са много. Това не е редно, категорична съм. Реже му се от заплатата“, разкри Караянчева.

„Искам да призова президента, ако има някакъв проблем с парламента, да се чуваме. Моят телефон е отворен 24 часа. Нека говорим, за да не удряме по рейтинга на институциите. Не съм се чувала с президента. Той само ме поздрави за избора. След неговата реч за атрофиралата република сама реших да отговоря. Не съм се консултирала с премиера. Аз не искам да бъда адвокат на нито един от двамата. Парламентарната република не е атрофирала. Категорично. Свещено право на президента е да наложи вето. Наше свещено право е да не го подкрепим. Напоследък много вета се събраха, но така е решил президента. Думата шербет ме обиди малко. Не е хубаво да се говори така“, завърши Цвета Караянчева.

Снимка :
Архив