Жени Начева: Не съществуват пречки за подписването на НРД 2018

Не съществуват пречки за подписването на Националния рамков договор за 2018 година. Това увери председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева на извънредното заседание на ръководния орган днес. Повод за него стана огромното разминаване в обявените дългове на публичния фонд към чуждите каси.
Данните, представени от управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, показват, че към 31 януари 2018 г. България дължи спешно над 133 млн. лв. Според председателя на Надзорния съвет Жени Начева обаче просрочените плащания на държавата ни по финансови документи са 7.6 млн. лв. Огромната разлика от над 125 млн. лв. даде повод на финансовия министър Владислав Горанов в четвъртък да поиска отлагане на новия НРД за 2018 г., в който се увеличават цените на клиничните пътеки в болничната помощ и прегледите в извънболничната. Това пък накара БЛС да заплаши с протести. Въпреки че и днес не стана ясен точният размер на задълженията ни към чуждите каси, повод за отлагане на новия рамков договор и увеличението на цените няма, смята Надзорният съвет на НЗОК.
„В понеделник очакваме да разберем точния размер а задълженията, но няма причина за притеснение. Разминаването в цифрите идва от различния начин, по който те са отчитани“, обясни Жени Начева. Според нея сумата от 73 млн. лв., с която разполага здравната каса до края на тази година за разплащане с чуждите фондове, ще бъде достатъчна, за да се покрият належащите разходи. Те са най-вече към германските и австрийските каси. Тя припомни, че страната ни има сключени и редица споразумения, с които дълговете ни се разсрочват.

Всичко това прави отчитането на просрочените задължения по-трудно и е довело до объркването в сметките. Въпреки хаоса с математиката и влошеното здравe на управитела проф. Камен Плочев, няма опасност от дестабилизиране на системата. Институцията ще продължи да работи, категорична беше Начева. Тя допълни, че няма опасност да спре и лечението на български граждани в чужбина, нито че към момента има жалби за връщането на български пациенти.

Проверихме думите на проф. Плочев за 600-те оплаквания за отказано лечение, няма такива случаи, каза тя.

Снимка :
Архив