Проф. Камен Плочев е приет по спешност в болница

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е приет в болница, съобщи clinica.bg.  Той е постъпил със сърдечно-съдов проблем и е на системи, потвърдиха от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Състоянието му все още е неизвестно. От ВМА заявиха, че не са хоспитализирали пациент с името Камен Плочев.
В момента Надзорният съвет на НЗОК провежда извънредно заседание, заради скандала с разликата в обявените суми, които публичният фонд дължи на чужди здравни каси. Финансовият министър Владислав Горанов поиска до изясняване на цифрите да не се подписват Националните рамкови договори за 2018 г., а Българският лекарски съюз заплаши с протести в писмо до премиера Бойко Борисов.
Както clinica.bg вече писа, целият скандал бе провокиран от писмо на проф. Плочев до парламентарните групи в Народното събрание с предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, с която да се покрият дълговете й към чуждестранните фондове. В отговор министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката му, а парламентарната Комисия по здравеопазване го извика за изслушване.