БЛС реши да подпише НРД 2018

С 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се“, Българският лекарски съюз (БЛС) взе решение да подпише нов рамков договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това се случи на редовния събор на организацията, състоял се днес, съобщиха от пресцентъра на БЛС.
Лекарският съюз успя да договори сериозно увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болнична помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности, се посочва в съобщението.
„За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми, и цени на прегледи в извънболнична“, отбелязват от БЛС. По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени – пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др.
Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване. В тазгодишния НРД за медицински дейности, приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията. Значително завишени параметри са постигнати и в извънболничната помощ.
В първичната е даден приоритет със завишени цени и обеми на профилактичните прегледи за деца до 18 г. Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.
При специалистите първичният преглед е завишен с 1 лв. Тази година е обърнато и сериозно внимание на социалнозначимите заболявания в рискова група при жените от 30 до 40 години. Те ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог, с възможност за изследване на цитонамазка.
В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари. Тазгодишните резултати в разпределението на средства ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите, е коментирал д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, цитиран в съобщението.
В следващата седмица предстои официалното подписване на НРД 2018 г.

Снимка :
Pixabay