Крум Зарков: Радикално поведение на БСП в България би могло да върне нормалността в политическия диалог

Радикално поведение на БСП в България би могло да върне нормалността в политическия диалог. Това каза Крум Зарков, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП по време на кръгла маса на тема „Идейни, политически и организационни предизвикателства пред БСП“, предаде БТА.

Според него българското общество в момента е неспособно да проведе какъвто и да било дебат, в който да се чуят различните нюанси на една, по съществото си и по дефиниция, сложна проблематика, като тази за управлението на държавата, посочи той. Крум Зарков смята, че БСП трябва да върне нормалността в политиката и в политическото говорене. Направи ли това пътят за нея към властта ще се изчисти по коренно различен начин – не чрез кратковременна договорка, не чрез включване на определен вид мрежи, а чрез естествения процес на политическото възобновяване. Единствената структурирана политическа сила, която стои срещу ГЕРБ в момента сериозно, това е БСП, посочи той.

Социологът Стефан Георгиев коментира, че БСП не е фаворит сред избирателите, които би трябвало да са основна целева група на социалистите – работници и безработни. БСП разказва себе си като социална партия, но проблемът е, че не успява да бъде припозната от именно тези социални групи, чиито интереси трябва да защитава, посочи той.

Стефан Георгиев отбеляза, че БСП се възприема от българските граждани като една консервативна партия, а не като прогресивна формация. Същевременно БСП успява да се превърне от пасивна политическа сила, бидейки опозиционна, в реактивна, което може би е лакмус за позитивно развитие, коментира той. Предизвикателството пред БСП е не само да бъде реактивна, а да предлага алтернативни политики преди всичко в социалната сфера.

Снимка :
novini.bg