Бойко Борисов: АЕЦ „Белене“ може да стане балкански проект

Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че изграждаме ж.п. линии и магистрали. Надявам се да си напишем домашните. В България имаме два платени ядрени реактора и стоят в кашони. Да помислим за общо финансиране, АЕЦ „Белене“ може да стане балкански проект. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция на лидерите на Балканите в Лондон, където се провежда Инвестиционният форум за Западните Балкани, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие.

По думите на българския министър-председател е необходимо хибридно финансиране на банката за развитие, предаде Новини.бг. „В България има добре развита електропреносна система, много добре развита и обвързана със съседните ни държави“, посочи премиерът, като допълни, че когато имаме развитие и се строи, няма войни. „Ние не можем без Гърция, ние не можем без Румъния, Турция. За всяка една държава е пресметнато колко ще струва дигиталната свързаност, около 5 милиарда евро. Постарали сме да постигнем 5G. Дигиталната инфраструктура дава друго качество на региона“, посочи премиерът.

Според Бойко Борисов енергийната и газовата ни свързаност също са важни. „В действителност можем да постигнем една истинска диверсификация на Балканите“, смята Борисов. По думите на премиера вече имаме готов интерконектор с Румъния, което дава четири точки на излизане към този момент. „Можем да обръщаме посоката на газа и да бъдем конкурентоспособни като търговия“, посочи още премиерът. Конкуренцията ще свали цената, а няма да я вдигне, коментира още той.

„Интересът на всяка една държава в региона е обвързан с интереса на останалите държави“, смята премиерът. По думите на Борисов нашият регион от най-бедните и е изостанал, но трябва да покажем, че може да да стане на необходимото ниво, отговарящо на ЕС. „С войни нищо не сме постигнали. Всички сме решили да покажем ва ЕС, че можем да сме отличници“, заяви премиерът.

Снимка :
Архив