Ново райониране на страната – в 3 варианта

Преди една година предшественичката на сегашния регионален министър Николай Нанков – Лиляна Павлова, първа споменава предложението за ново райониране в страната, за да се отговори на европейските стандарти. Дискусията за ново райониране на страната ще продължи до края на годината. Това стана ясно по време на откриването на форума, на който присъстваха министър Николай Нанков и кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министри, представители на научните среди, съобщи Новини.бг.

Министър Нанков заяви, че днешният дебат ще положи основите на бъдещото ново райониране в страната. Той посочи, че научната общност в този процес ще бъде много полезна. Една от причините този дебат да започва сега, е изискванията на ЕК и определените условия за районирането според броя на населението.

Различните нива – Nuts 1, Nuts 2 i Nuts 3, се определят от минимални и максимални прагове на населението. Според изискванията на ЕС в един район за планиране задължително трябва да живеят минимум 800 000 души и максимум 3 милиона.

По думите на министър Нанков трябва да се създадат силни стопански и икономически райони в България, които да са ясна териториална база за бъдещите условия на еврофондовете. Предложени са 3 варианта за нови райони. Първията вариант предвижда 5 района в страната, вторият предвижда 4 района, а третият вариант предвижда както досега 6 района в страната.

Кой от трите варианта ще бъде избран ще стане ясно в края на 2018 година, когато приключва общественото обсъждане.