Илко Семерджиев отива на съд, може да лежи в затвора 6 години?

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу И.С.– служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването в служебното правителство през 2017г.

Той е обвинен за това, че на 24.03.2017г. в гр. София е употребил заплашване, с цел да принуди орган на власт – Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ към Министерство на здравеопазването, да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно – да назначи конкретно лице за заместник- изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата към МЗ– престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс.
Поведението на И.С. е било мотивирано от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси.

Подразнен от този отказ И.С., възползвайки се от властовата си позиция по отношение на Изпълнителния директор на ИАЛ, го заплашил с уволнение , ако не промени решението си.

Ако бъде признат за виновен, И.С. може да получи наказание до шест години „лишаване от свобода“. Към настоящия момент спрямо И.С. е определена мярка за неотклонение „подписка“.

На инициалите и поста отговаря Илко Семерджиев. Той е обвинен за това, че на 24.03.2017г. в гр. София е употребил заплашване, с цел да принуди орган на власт – Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ към към Министерство на здравеопазването, да извърши нещо, свързано с функцията му,а именно – да назначи конкретно лице за заместник- изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата към МЗ– престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс.