Премиерът заподозря повторение на февруарските събития, този път обаче няма да подава оставка

Подценихме сделката за ЧЕЗ, а тя е проведена честно, каза на извънреден брифинг в парламента премиерът Бойко Борисов. Той коментира горещата тема за сделката за ЧЕЗ.

„Атаката срещу мен и правителството бе градирана в последните дни. За това поисках разговор с премиера Бабиш. Знаете, че и там има политически проблеми. Настоях да ми предаде всички документи. От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития, но с други изпълнители. Пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания. Някой иска да ни забърка в тази сделка.

Правителството няма нищо, ама нищо общо със сделката за ЧЕЗ. Сега се насажда мнението, че някой от нас седи зад Гинка. Това не само е лъжа, но цели и други последствия.

Като се запознах с документите от премиера Бабиш виждам руско-грузински банки и офшорки, български банки, които и преди са имали проблеми. Ще им спестя имената, защото Закона за банките е много строг. В медийното пространство излиза, че сделката е приключила. От документите на премиера Бабиш разбирам, че става въпрос за едни хвърчащи писма от българските банки, които нямат нищо общо с правния мир.

Този път оставки няма да има. И обещавам на тези хора да ги разнищя до край. Вече съм изискал от шефа на БНБ да ми даде информация какви писма са се пращали. Ще ги разнищя до край“, закани се Борисов.

„Чешки гражданин закупи българска телевизия и ние пак по никакъв начин не сме се месили, защото сделката се осъществява в чужбина от частни фирми. Подготвяме законопроект по тази тема. Корнелия Нинова иска сдеката за ЧЕЗ да се разнищи. А сделките за другите две ерепета, защо забравя? Спретнаха ни ювелирна и хубава операция. Знаят, че няколко дни сме в чужбина и съзнанието ни е заето с друго.

На президента Румен Радев предлагам да се обади на чешкия президент, както аз направих с чешкия премиер. Да приемем, че опозицията е алармирала. Трябва да впрегнем цялата държавна мощ. Тези същите хора ме свалиха от власт веднъж. Сега няма да успеят“, категоричен беше премиерът.

„В четвъртък ще минат изслушванията и тогава ще решим за оставката на Теменужка Петкова. Всеки може да има приятел. Разговарях с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Те казаха, че не е времето сега. Това беше една много добре изпипана акция, която ни спретнаха. Натрупа се усещането, че аз или правителството стоим зад тази сделка, че купуваме тока. Това е сценария на тези гадове. Ще ги гоня до дупка.

В четвърътк изслушваме всички и ги почваме поред. Нямаме механизми да спрем сделката, защото тя е между частни субекти. Трябват промени в закона. Впрягаме всички служби, за да разследват тази сделка“, зарече се Борисов.

„Още в началото казах, че тази сделка трябва да се провери“, каза от своя страна Волен Сидеров. „Аз винаги съм бил приватизацията на ЕРП-та. Сега какво може да се направи. Има пълно разбирателство между ПГ на Обединени патриоти и ПГ на ГЕРБ. Трябва да се приемат промени в закона за енергитиката, за да може държавата да има възпираща квота. В Европа има такива примери. Държавата може да участва, за да гарантира националната сигурност“, добави той.