Изпращаме февруари с усложнена зимна обстановка в цялата страна

Зимната обстановка в страната остава усложнена. Над 900 училища са затворени. Условията за пътуване са влошени, тъй като и през нощта валя сняг над цялата страна, съобщи БНР.

Осем души от Планинската спасителна служба от Банско и Разлог са помогнали на девойка и младеж, закъсали по пътя за хижа „Яворов“, съобщиха от службата за „Хоризонт“. Снощи след 20 часа е получен сигналът. Акцията е завършила успешно към 02.00 часа снощи. Двамата туристи са пристигнали благополучно в хижата.

Лавина падна в Родопите през изминалата нощ. Около 100 кубични метра сняг са се свлекли от скалите край Манастирския комплекс „Свети Пантелеймон“ по пътя Смолян – Пампорово. В следствие на огромната маса сняг три коли, след тях и линейка, са били блокирани за кратко на пътя. Веднага на място е пристигнала техника на снегопочистващата фирма и отворила главния път. Няма пострадали хора. 140 сантиметра снежна покривка се образува в курорта Пампорово след валежите от тази нощ. Хотелиерите прогнозират, че ски сезона ще продължи до месец април.

На територията на Смолянска област няма затворени пътища и населени места без ток. Отпада ограничението за движение на камиони с маса над 12 тона по АМ „Тракия“ в посока София на територията на област Пазарджик. Намалена видимост до 100 метра поради мъгла има на места в областите Стара Загора и Ямбол. Възстановено е движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода „Предела“. Заради обилен снеговалеж и двете платна на АМ „Тракия“ са затворени за движение в отсечката Карнобат – Бургас. В общините Бургас и Руен е обявен неучебен ден. В Бургаска област затворен за движение е „Дюлинският проход“ и пътят Миролюбово – Каблешково. Ограничение за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона е въведено за „Рижки проход“ и „Айтоски проход“, по главния път София-Бургас в участъка от „Петолъчката“ до Карнобат. В община Руен болните на хемодиализа ще бъдат транспортирани с високопроходима техника. Засега сигнали за селища без ток на територията на областта няма, няма и сигнали за бедстващи хора. Панорамният път Аксаково – Оброчище остава затворен, затворен е и пътят Бяла – Обзор, пътните отсечки Аксаково – Игнатиево – Слънчево. Във Варненска област няма населени места без ток и вода.

Пристанище Варна е отворено, полетите от и за София от летище Варна са отменени. Отворени за движение, с ограничение за камионите с маса над 3 тона и половина, са направленията Добрич – Генерал Тошево – ГКПП „Йовково“, Добрич – Албена и Добрич – Силистра. Все още има селища без вода в общините Каварна и Шабла. Разчистването на пътищата в област Добрич е продължило и през нощта и към този момент все още затворени за движение са повечето от третокласните пътища в областта. След удължаването на ваканцията за учениците в общините Добричка и Генерал Тошево, кметът на община Добрич също е поискал от Министерството на образованието децата да не учат до петък включително. В област Добрич снощи всички пътища бяха затворени с решение на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. В град Белене е отменено частичното бедствено положение. За втори път военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк оказаха помощ на населението в усложнената зимна обстановка. Бедственото положение беше обявено, след като стана известно, че мъж е откъснат от преспите в местност на шест километра от града в продължение на два дни. Модулното формирование, ръководено от капитан Николай Йорданов, разчисти тази нощ от снежни преспи общинският път от разклона за село Кулина вода до самото село, както и пътя за месността „Хисарлъка“. Тричасовата акция приключи успешно. 32 сантиметра е снежната покривка тази сутрин в Хасково след новия снеговалеж. От Областно пътно управление съобщиха, че снеговалежът на места е бил доста силен и е натрупал нови 15 сантиметра сняг.

Възстановено е движението за всички автомобили по АМ „Хемус“ от Шумен до Варна, както и по пътя Шумен -Велико Търново – Ябланица и Самоков – Дупница – Кюстендил. Временно е ограничено движението през „Обзорски проход“, пътя Варовник – Вълчаново ханче, Вълчаново ханче – Малина, Дюлино – Русокастро, „Аксаковска панорама“ -Кичево поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Анулиран е полетът от летище София до Атина в сутрешните часове, а през нощта е отменен полетът от летище Лутън.

Във всички 24 района на София са обработени улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, опасни и стръмни участъци, общински пътища, Южната дъга на Околовръстният път, както и основни улици в квартали. Опесъчават се планинските пътища в парк „Витоша“. Градският транспорт се движи при зимни условия по всички обичайни маршрути. В двата кризисни центъра на общината са настанени 182 души, останали без дом, информират от пресцентъра на Столичната община.

Очакванията на синоптиците са днес студената вълна да отслабне в Югозападна и Централна България.

Снимка :
Pixabay