Изтича срокът за подписване на Националния рамков договор

Днес е последният срок, в който здравната каса може да сключи нови рамкови договори със съсловните организации на медиците и зъболекарите. Въпреки че те искат това да се случи, за първи път то може да не стане факт заради нежеланието на институциите. Причината е скандалът с дълговете ни от 271 млн. лв. към чуждестранни фондове, който избухна през миналата седмица.
Новите рамкови договори ще доведат до увеличение на цените на пътеките в болничната помощ и на прегледите при специалистите. Общата му стойност за годината само за клиниките е над 148 млн. лв. Заради това медиците искат да се сключи нов рамков договор. Здравните власти обаче се чудят дали парите да не отидат за разплащане на дълговете към чуждите фондове.
Проблемът ще се обсъди днес на среща при премиера Бойко Борисов, въпреки че здравната каса по закон е обществена и независима институция. След това Надзорният съвет на фонда ще се събере на заседание, за да вземе окончателно решение дали ще има нов рамков договор. Ако такъв не се подпише, касата еднолично може да определи цените и правилата, по които системата ще работи от 1 април. Лекарите обаче заявиха, че в този случай ще излязат на протести.

Снимка :
Pixabay