Парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за КТБ

С 13 гласа „за“ и 7 „против“ президентското вето бе отхвърлено, като очаквано само депутатите от БСП подкрепиха мотивите на президента. „Полезността на този закон е спорна, но със сигурност ще доведе до правна несигурност и ще нарасне инвестиционния риск в България“, обяви червеният депутат Филип Попов след днешното заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси, предаде Novini.bg. На него бе разгледано ветото на президента на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност.

„Ние разбираме целта на вносителите, но смятаме, че този закон ще доведе до повече рискове, отколкото ползи“, добави той. Вносителите на закона Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС не бяха съгласни с мотивите на президента. Те заявиха, че параграфи 5, 6 и 7 от закона не са противоконституционни. „Предложените текстове са в съзвучие със законодателството ни“, категорични бяха двамата.

Синдиците на КТБ, които също присъстваха на заседанието, обясниха, че разчитат на този закон, защото ще могат да съберат вземанията си от длъжниците на банката. „Говорим за 1,4 млрд. лева маса на несъстоятелност. Това са много пари. Длъжниците използват всякакви вратички, за да не върнат тези пари“, разкри един от синдиците.

Снимка :
Архив