Ремонтите и поддръжката на оградата по българо-турската граница ще се правят с пряко договаряне

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за обществените поръчки. С промените се предвижда ремонтите и поддръжката на оградата по българо-турската граница да бъдат освободени от общия режим на обществените поръчки и да се правят с пряко договаряне. БСП и ДПС се обявиха против.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че с промените в Закона за обществените поръчки се цели да се облекчи поддържането и възстановяването на възпрепятстващото съоръжение, което е определено за стратегически обект и неговата експлоатация е част от системата за опазване и охрана на държавната граница.

Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, така че не можем да ангажираме предходния изпълнител да поправя щетите, заяви Кирилов.

От БСП оспориха промените, внесени от управляващото мнозинство, и настояха законопроектът да бъде оттеглен. Социалистите определиха като недопустимо да се разглежда подобна поправка, след като специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за строежа на оградата.

Снимка :
Архив