След среща при премиера Борисов – ще има НРД 2018

Ще има нов Национален рамков договор (НРД) за тази година. Това стана ясно след среща на ръководствата на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с премиера Бойко Борисов. Намесата на министър-председателя се наложи заради скандала от последните дни между управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и ресорния министър. Поводът са дълговете на здравната каса към чуждестранни фондове в размер на 271 млн. лв. към 31 януари 2018 г. Според проф. Плочев сумата налага спешна актуализация на бюджета на НЗОК. Това негово виждане обаче постави в риск подписването на рамковия договор за медицински дейности. Той предполага увеличение на цените за 136 клинични пътеки в болниците и допълнителни средства за лекарите в извънболничната помощ, като само за клиниките са предвидени 148 млн. лв. повече до края на годината.
На фона на над 270 млн. лв. дългове към чуждите здравни каси и молба за актуализация при предварително увеличения бюджет на НЗОК обаче финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не трябва да се сключва нов рамков договор. Това доведе преговорите между медиците и Надзорния съвет на НЗОК до патова ситуация. Въпреки желанието на лекарския съюз да се подпише ново НРД, до днес осигурителният фонд не беше дал своето съгласие.
Без увеличение на цените за болниците и лекарите много общински и областни клиники щяха да фалират, а медиците щяха да излязат на улицата на протест. След днешната среща при премиера Борисов обаче напрежението беше потушено и всички страни ще си стиснат ръцете.
Официалното подписване на новите рамкови договори за медицински и дентални дейности ще се състои в 17:00 ч. в сградата на здравното министерство, каза министър Ананиев. Той допълни, че промени по договорените в тях параметри няма.

Снимка :
МС