БСП започва подписка за да спря сделката за ЧЕЗ

БСП започва подписка сред потребителите на ЧЕЗ, за да се внесе колективен иск в съда. Целта е спиране на сделката за продажбата на българските активи на енергийната компания, заяви лидерът на червената партия Корнелия Нинова след срещата си с чешкия посланик Душан Щраух.
Енергийната сигурност на България е поставена на колене пред Гинка от Пазарджик, изтъкна Нинова и добави, че от 2004 г. становището на БСП е, че трябва да има държавен контрол в електроразпределителните дружества.
Корнелия Нинова е изложила тази позиция и пред посланик Щраух и му е връчила писмо до чешкото правителство, което пита – спазено ли е чешкото законодателство при договарянето на сделката, какви са банковите гаранции и изпълнила ли е ЧЕЗ задължението си да уведоми българската държава, че продава активите си в страната ни.
„Отговорността за случилото се не е на правителството на чехите, а е на правителството на България и персонално на Бойко Борисов. Последните дни се оплетоха в лъжи. Вчера премиерът беше изобличен в лъжа и от чешкия премиер, нещо абсолютно недопустимо за европейска държава“, заяви лидерът на БСП.
„Също от чешка страна беше изобличена лъжата на ГЕРБ, че Българската банка за развитие няма отношение към сделката. Видно е вече, че има, а щом държавната банка има, означава, че държавата и правителството има. Борисов действа панически в тази ситуация за своето спасение в две посоки. Първо, традиционно, хвърли вината на друг и каза, че някакви гадове искат да го свалят от власт. Кого наричате гадове, г-н Борисов“, попита Нинова и допълни: „През 2013 г. ви свали българският народ с протести“. Тя призова премиерът да се извини за думите си.
„Втората посока, в която търси спасение, я виждаме от сутринта. Тя наистина е ужасяваща. Разбираме, че енергийната ни сигурност, разбирайте и националната сигурност и животът на 3 млн. българи са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Самият Борисов се докара до там – премиер на европейска държава, председател на Съвета на ЕС, да се моли на Гинка от Пазарджик да прехвърли на държавата акциите. Мисля, че в по0унизително положение не сме били“, коментира още Нинова.

Снимка :
Архив