Депутатите изслушват Гинка Върбакова

Комисията по енергетика съвместно с Комисията за контрол над службите за сигурност изслушват в Народното събрание собственика на „Инерком България“ Гинка Върбакова и представители на компетентните институции по покупко-продажбата на ЧЕЗ Груп България.
На заседанието присъстват представители на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Държавната агенция „Национална сигурност“, Държавната агенция „Разузнаване“.

Гинка Върбакова, поиска да се проведе закрито заседание на ресорните комисии в парламента, на което да може да предостави информация, касаеща банкова тайна. Заседанието започна с гласуване на древния ред на срещата. В началото на изслушването си г-жа Върбакова честити 1 март.
В първата част на заседанието изложение по казуса прави самата Върбакова. „Яростното политизиране на продажбата на дружеството достигна до степен на сатанизиране. Различни политически сили, фактори и институции видяха в тази сделка възможност само за повишаване на политическите си рейтинги, тиражиране на спекулации“.
„В последните дни ние бяхме потърпевши от безпрецедентната атака срещу Инерком. Свидетели сме на един политически и икономически шантаж. Свидетели сме в намеса в инвестиционните достигна до степен на сатанизиране. Някои политически сили видяха възможност за повишаване на политическия си рейтинг, чрез тиражиране на спекулации“, подчерта Върбакова. „Преди година подготвихме документите си за тази сделка. Подценихме възможността да бъдем атакувани. Атаките срещу нас идват и от преки конкуренти, които загубиха това състезание, те искат да спечелят задкулисно, тиражирайки откровени лъжи и инсинуации. Това е сценарий, в който категорично отказваме да участваме. Ще защитим името си. С нашите адвокати ще прегледаме всички спекулации и лъжи и ще потърсим правата си по съдебен път“, закани се Върбакова.
„Не сме търсили контакти с нито един български политик“, увери бизнес дамата. Тя увери, че в действията си ще защитават интереса на гражданите. Освен това ще се търси възможност държавата също да има участие в ЧЕЗ.
„Кои сме ние? От лидера на една политическа партия беше зададен въпроса, как Гинка от Пазарджик на 43 години да си купи ЧЕЗ. Може ли аз да върна въпроса как може някой на 28 години да си купи „Техноимпекс“, посочи Върбакова, която очевидно визира лидерката на БСП Корнелия Нинова.
След това Румен Гечев скочи срещу водещия Делян Добрев, като се възмути, че Гинка прави реклама на разни компании и консултанти и на оШфорки и ОфМорки.
В рамките на закрита част депутатите изслушват страните, които имат „чувствителна информация“ по случая.

Снимка :
novini.bg