ЕК: Властите в Словакия да обяснят за злоупотребите, които е разследвал убитият журналист

Европейската комисия съобщи, че е поискала днес от властите в Словакия разяснения за изразходването на средства от бюджета на ЕС за земеделие. Това действие е свързано със съмненията, породени от разследване, водено от журналиста Ян Куциак, убит миналата седмица, предаде БТА.

„Комисията е отправила въпроси към службата, която извършва разплащанията по земеделските фондове в Словакия. В отговор на въпрос дали с темата не би трябвало да се заеме и европейската служба за борба с измамите ОЛАФ“, говорител на ЕК посочи, че това е независима институция, която предприема действията си самостоятелно.

Говорителят отбеляза, че ЕК не е склонна да търпи никакви злоупотреби със средства на ЕС, където и да е в Общността. Той поясни, че отговорността за спазването на правилата е на държавите от ЕС. Настояваме държавите да полагат усилия за пресичането на злоупотреби. Приемаме всяко съмнение много сериозно, добави говорителят.

Европейски медии цитират черновата на последния материал на убития журналист, според която представители на италианската мафия, заселили се в Словакия, са развивали земеделие. По този начин те взели осем милиона евро в последните години, изплатени от европейските фондове.

Брюксел заклейми поредното убийство на разследващ журналист в последните месеци. Днес пред международния журналистически център в Брюксел колеги ще запалят свещ и ще запазят минута мълчание в памет на Куциак.