Лични лекари протестираха в София

Столични общопрактикуващи лекари излязоха на протест днес по обед. Едно от исканията им е за увеличаване на потребителската такса за посещение при джипи от 2,90 лв. на 5,10 лв.
Около 50-ина общопрактикуващи лекари се събраха пред Министерството на здравеопазването. От столичната колегия на джипитата информираха, че протестът е планиран в този часови диапазон, за да се осъществи между сутрешната и следобедната смяна на лекарите и те да не прекъсват работа.
От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари допълниха пред Дарик, че идеята за проявата е изцяло на софийските джипита, но исканията им се подкрепят от колегите в цялата страна.
Медиците твърдят, че късно снощи в Наредбата за основния пакет дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, е вписано и издаването на медицински извинителни бележки за ученици. Лекарите настояват този текст да отпадне от наредбата, какъвто беше първоначалният замисъл. Декларацията с исканията им ще бъде внесена в Министерството на здравеопазването.
Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари остава в протестна готовност поради непостигане на договорености по исканията им с Министерството на здравеопазването. Това каза пред журналисти д-р Георги Миндов, председател на дружеството след среща с ръководството на министерството.

 

Снимка :
Pixabay