Мария Габриел пренесе духа на Баба Марта в Европейската комисия

Българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел пренесе духа на Баба Марта в централната сграда на Европейската комисия в Брюксел, където се помещават кабинетите на всички еврокомисари, съобщиха от пресцентъра на представителството на ЕК в България.

Заедно с две български деца в народни носии – третокласниците Никол Панайотова и Томислав Нацев, тя зарадва рано сутринта служителите, работещи в Берлемон, които освен че бяха закичени с мартенички, научиха каква е символиката на българския народен обичай и свързаните с него традиции.

Всички червено-бели предвестници на пролетта и новото начало са изработени от възрастните хора от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в с. Щръклево, Русенска област. Чрез техниката „квилинг“ те създадоха и красиви картички с оригинални декорации, които българският еврокомисар подари на колегите си комисари с пожелание за здраве и късмет.

„За нас, българите, мартениците означават надежда за здраве, любов и късмет. Надежда, че идването на пролетта и събуждането на природата за нов живот ще ни дари и нас с ново щастие. Повече от 1300 години тази наша традиция не е прекъсвана, което е още един момент, който ни кара да се гордеем като българи. И това е част от нашия принос към културното разнообразие на Европа. Това е една от най-силните ни ценности и от самите нас зависи да я опазим и предаваме. Емоциите, които ние вплитаме в този прекрасен наш символ, исках да усетят и всички в Европейската комисия, да им предадем енергията, която носят мартениците. Инициативата да пренасям духа на Баба Марта в европейските институции в Брюксел е традиционна за мен – преди в Европейския парламент, сега в Европейската комисия. Истински вярвам в силата на мартеницата да ни прави по-добри, смирени и човечни. Пожелавам на всички белият цвят, който е символ на чистотата и искреността на отношенията, и червеният цвят, чрез който изразяваме приятелството и взаимната обич, да носят здраве и късмет на всички“, коментира еврокомисарят Мария Габриел, докато подаряваше мартенички заедно с Никол и Томислав.