Марио Сентено: Гърция ще получи следващия транш от 5,7 млрд. евро средата на март

Гърция изпълни всички условия, определени от външните кредитори, за отпускане на нови заеми, като следващият транш от помощта в размер на 5,7 млрд. евро, вероятно ще бъде изплатен през втората половина на март, заяви председателят на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Марио Сентено.

„Бях информиран, че всички предишни мерки и действия са приключени“, посочи в свое изявление Марио Сентено, цитирано от агенция Ройтерс. Той добави, че Европейският механизъм за стабилност (спасителния фонд на еврозоната) вероятно ще одобри отпускането на новите заеми на Атина, след като приключат националните парламентарни процедури.

„Това ще проправи пътя за отпускането на първия подтранш от общо 5,7 млрд. евро през втората половина на март“, отбеляза шефът на Еврогрупата. Марио Сентено каза, че е в ход окончателният преглед по прилагането на гръцките реформи в рамките на третата спасителна програма, като в същото време се извършва и техническа работа относно възможни нови мерки за облекчаване на дълга, информира БНР.

Снимка :
Pixabay