Бивш чешки посланник у нас: ЧЕЗ може лесно да включи българското правителство в сделката

ЧЕЗ може лесно да промени решението си и да включи българското правителство като представител на българската държава в сделката. Това заяви в предаването „120 минути“ по БТВ Петър Поспихал, посланик на Чешката република в България през периода 1993-1998 година.

Той обясни, че дружеството в Чехия е много голямо, има влияние и ресурси, а влиянието му е такова, че понякога „прави нещата със сила и решителност както и своя логика, която понякога не обръща внимание на интересите на Чехия или България”. Дипломатът разясни, че в Чехия държавата не е собственик на собствеността в пряк смисъл, притежава около 69% от акциите на ЧЕЗ и с това може да влияе върху персоналните въпроси върху надзорния съвет. Но не може да влияе върху решенията на ЧЕЗ.

По думите му Андрей Бабиш не е голям привърженик на моментното ръководство на ЧЕЗ и си личи, че не е близък с тях. „Даниел Бенеш, който е изпълнителен директор на „ЧЕЗ Груп” е близък с президента Милош Земан. Бабиш е премиер в оставка и очаква следващата номинация. При нас Конституцията е малко друга – дава възможност Бабиш пак да получи мандат за съставяне на правителство и той може да го получи само от президента. Президентът може да предположим, че си поставя някакви условия и ако спекулираме едно от тези условия може да е „не ми пипай ръководството на ЧЕЗ”. За Бабиш не е комфортно да влияе в ЧЕЗ”, обясни посланикът.

ЧЕЗ трябваше повече да се грижи за стабилността на тази сделка. Не е отговорно да продавам на някого с ресурс, който не отговаря на размера на проблема. Това е безотговорно, посочи още Поспихал.

Той уточни, че по-важното е, че една държава трябва да е подготвена, за да влияе върху стратегическите си интереси. „Кой друг освен държавата влияе върху законодателството и процедурите си. Не прави най-добро впечатление, че никой не говори, не се интересува и дни след подписването на договора изведнъж се появи проблем”, коментира той.

Снимка :
novini.bg