Германия с коалиционно правителство

Членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) одобриха с голямо мнозинство нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, премахвайки последното препятствие пред съставянето на следващото правителство на Германия, предаде Франс прес.

Според обявените днес официални резултати от вътрешнопартийния референдум 66,02 процента одобряват ново правителство с Меркел. В гласуването са участвали 78,4 процента от 463-те хиляди членове на ГСДП. „Уведомих президента (Франк-Валтер Щайнмайер) и канцлерката (Ангела Меркел) за резултата“, съобщи и.д. лидер на ГСДП Олаф Шолц.

Съгласието на социалдемократите слага край на пет месеца безпрецедентни следизборни смутове в Германия в момент, когато Европа е разтърсена от кризата с Брекзита и възхода на националистическите движения и повече от всякога се нуждае от стабилно германско правителство, отбелязва АФП.

Очаква се Меркел да бъде официално избрана за канцлер от депутатите в средата на март и ще започне четвъртия си мандат. Това ще е третото коалиционно споразумение под ръководството на Меркел от 2005 година.

През 2013 г. 76 процента от членовете на ГСДП подкрепиха коалицията с Меркел, отбелязва Ройтерс. Високопоставеният представител на Християндемократическия съюз на Меркел Фолкер Буфиер приветства резултатите от гласуването на ГСДП и заяви, че това е добър знак за германците и за бъдещето на страната Германският канцлер и председател на Християндемократическия съюз /ХДС/ Ангела Меркел поздрави Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ за „ясните резултати“ от вътрешнопартийното гласуване, на което мнозинството от партийните членове подкрепиха съставяне на управляваща коалиция с консерваторите.

„Поздравявам ГСДП за този ясен резултат и с нетърпение очаквам да продължим да работим заедно за доброто на нашата страна“, написа Меркел в Туитър акаунта на ХДС. „Това е добро решение за Германия“, написа на свой ред в Туитър генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, предаде ТАСС.