ООН осъди бонбандировките над Гута в Сирия

Насилието в Източна Гута ескалира въпреки призива на ООН за примирие преди седмица, а бомбардирането на този обсаден сирийски бунтовнически анклав е недопустимо наказание на цивилни, заявиха от ООН, цитирани от Ройтерс. Има информация за близо 600 убити и над 2000 ранени в артилерийски обстрел и въздушни удари от 18 февруари, заяви регионалният хуманитарен координатор на ООН Панос Мумцис.

Той отбеляза, че при минометен обстрел на бунтовниците по столицата Дамаск са убити и ранени десетки цивилни. „Вместо силно необходимо примирие продължаваме да сме свидетели на още боеве, още смърт и още тревожни съобщения за гладуващи хора и бомбардирани болници. Това колективно наказание на цивилните е просто недопустимо“, се казва в изявление на Мумцис.

Междувременно през последните два дни сирийската армия е нанасяла удари по позициите на бунтовниците в Източна Гута в отговор на извършен от тях обстрел на Дамаск и си е върнала контрола над земеделски земи и селища в контролирания от бунтовниците анклав, предаде Ройтерс.

В изявление на армията се добавя, че са убити голям брой бунтовници, които режимът на Башар Асад определя като терористи. Унищожени са техни командни центрове, тунели, укрепления и техника. Армията подчертава, че операцията е извършена извън организираното от Русия прекратяване на огъня, което продължава от 9 до 14 часа местно време (7 до 12 часа по Гринуич).

Вчера Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) съобщи, че режимът е успял да си върне 10 на сто от територията, контролирана от бунтовниците. Силите на Дамаск завзеха територии в източната и югоизточната част на анклава, припомня АФП. Смята се, че през последните две седмици в Източна Гута са загинали над 600 мирни граждани, съобщава Асошиейтед прес. Хиляди други жители на анклава се крият от постоянните бомбардировки в мазета и подземни убежища. Очевидци съобщават за влажни и нехигиенични условия в убежищата, където се събират групи от десетки и стотици.

Снимка :
Pixabay